Nutricia Medical Shop0 800 50 17 85facebook

Спеціалізоване медичне харчування: коли та навіщо воно необхідне

Під час лікування різноманітних захворювань дуже важливо, щоб терапія, яку проходить пацієнт, була комплексною.

Мається на увазі не лише підбір ефективних методів лікування, організація правильного режиму хворого, підтримання його психоемоційного стану, а й, що не є менш важливим, організація повноцінного харчування.

Оптимальне лікувальне харчування:
  • допомагає людині підтримувати сили власного організму, підірвані хворобою
  • допомагає отримувати необхідні поживні речовини, потребу в яких може бути істотно підвищено у зв’язку із захворюванням
  • знижує ризик розвитку ускладнень, наприклад, інфекційних
  • прискорює відновлення організму та скорочує час перебування пацієнта у лікарні
  • сприяє покращенню якості життя хворого

Лікувальне харчування пацієнта має бути адаптованим під його потреби та залежить від типу та стадії захворювання, а також від особливостей лікування

Люди у боротьбі з рядом серйозних захворювань, наприклад, за різноманітних онкологічних станів, не лише потребують підвищеної кількості білка та енергії, а й часто страждають на негативні симптоми, які можуть знижувати апетит та здатність споживати їжу, зокрема це:

  • зміни у сприйнятті смаків та запахів
  • проблеми з пережовуванням та ковтанням їжі
  • різноманітні порушення травлення
  • нудота та блювання
  • діарея, закрепи
  • виникнення виразок, рефлюксів
  • депресія та стрес
  • болі
  • відчуття слабкості
Спеціальне медичне харчування необхідне і пацієнтам для якісної передопераційної підготовки, а також для відновлення у післяопераційному періоді. Ці продукти застосовують за різноманітних гострих та хронічних станів:
інсультів, раку
опіків, пролежнів або глибоких ран з метою їхнього загоєння
в ході антибіотикотерапії
у випадках, якщо пацієнт самостійно не може приймати їжу, ковтати чи жувати (відсутність свідомості, операції на органах голови та шиї)
анорексії та інших порушень чи хронічних захворювань з функціональними розладами
Для хворих, ШКТ (шлунково-кишковий тракт) яких нормально функціонує, призначається ентеральне харчування шляхом прийому високопоживних спеціалізованих сумішей. Суміш для ентерального харчування надходить до ШКТ пацієнта, і поживні речовини всмоктуються у кров через його слизову оболонку. При цьому суміші можуть споживатися:
через рот (пероральне харчування) або
вводитися через зонд безпосередньо у шлунок чи кишечник (зондове харчування)

У випадках, коли це можливо, перевага надається пероральному харчуванню – споживанню їжі через рот із наступним її засвоєнням у травному тракті. Якщо шлунково-кишковий тракт (ШКТ) хворого нормально працює і ковтання не порушено, окрім підбору оптимальної дієти, для задоволення потреб організму у поживних речовинах рекомендується звернутися до лікаря, який зможе підібрати продукти спеціалізованого харчування.

Таке харчування може призначатися, щоб уникнути виснаження та поповнити резерви організму, якщо за допомогою звичайної дієти неможливо забезпечити достатнє надходження нутрієнтів. У різних ситуаціях воно може виступати як єдине джерело харчування. Наприклад, повноцінна суміш Nutridrink Powder / Нутрідрінк Паудер може повністю забезпечувати добові потреби в енергії, макро- та мікроелементах дорослого пацієнта, а Fortini / Фортіні – дітей від 1 року. Nutridrink Protein / Нутрідрінк Протеїн  може призначатися як доповнення до основного раціону пацієнта по 1-3 пляшечки на день.

У випадку серйозних порушень у роботі ШКТ, за яких ШКТ пацієнта не може самостійно розщеплювати та всмоктувати поживні речовини, призначається парентеральне харчування. У цьому випадку, спеціалізована суміш вводиться прямо у кров, не потрапляючи у травну систему.

Підбір адекватного медичного харчування, що відповідає потребам пацієнта та стану його організму на кожному етапі боротьби із захворюванням, є невід’ємною частиною лікувального процесу та відіграє важливу роль у зниженні ризику ускладнень після терапії, хіміє- чи променевої терапії, операційних втручань і під час наступного відновлення.